Lokale serwujące posiłki są w pewnym stopniu podobne do szpitali – klient podobnie jak pacjent oczekuje od nich, aby były nieskazitelnie czyste. Nie ma się czemu dziwić. W końcu nikt nie chciałby zarazić się pasożytem lub paskudną bakterią – szczególnie w restauracji. Choćby napomknienie o złym stanie higienicznym lokalu, może zrujnować jego opinię. Taki uszczerbek na wizerunku niejednokrotnie kończy się zamknięciem. W jaki sposób należy więc dbać o czystość w punkcie gastronomicznym, aby zminimalizować podobne niebezpieczeństwa?
Niebezpieczna kuchnia
W kuchni – nie tylko w lokalach gastronomicznych, ale także w naszych domach – istnieje idealne środowisko do rozwoju drobnoustrojów. Wysoka temperatura niezależnie od pory roku tworzy idealny mikroklimat – w końcu podstawą gotowania jest ciepło emitowane przez sprzęty, takie jak kuchenka czy czajnik elektryczny. Gotowanie wytwarza również duże ilości pary wodnej, która sprawia, że wilgotność powietrza w kuchniach jest znacznie większa niż w większości innych pomieszczeń (nie licząc łazienki). Można to łatwo zaobserwować na przykładzie roślin – często będą rosły nawet niepodlewane. Problematycznym może być także samo pożywienie. Produkty spożywcze stanowią wspaniałą pożywkę dla bakterii. Słodkie i tłuste otoczenie pozwala drobnoustrojom na ciągły rozrost – szczególnie kiedy kawałek sera wpadnie w szparę między blatem a kuchenką. Aby zapewnić odpowiednia higienę, konieczne jest więc dokładne i regularne czyszczenie powierzchni (podłóg, ścian, blatów) odpowiednimi środkami czystości. Należy również co jakiś czas dokładnie czyścić wywietrzniki i przestrzenie na styku różnych sprzętów (na przykład wspomnianych już kuchenki i blatu).
Zmywanie naczyń jako walka z epidemią. Po co w kuchni zmywarki gastronomiczne?
Osobną kategorię do utrzymania czystości stanowią naczynia. Ich mycie za pomocą gąbek i ścierek jest z jednej strony dokładne, jednakże z drugiej – niezbyt higieniczne. Standardowo powinno się wymieniać przyrządy do czyszczenia minimum co tydzień. Szczególnie w lokalach gastronomicznych. Można jednak zrezygnować z nich niemal całkowicie. Zmywarka przemysłowa do naczyń nie tylko myje, ale także wyparza (a więc dezynfekuje) zastawę. Dzięki temu oszczędzamy czas (potrzebny na zmywanie po kolei wszystkich naczyń), pieniądze (nie musimy zatrudniać dodatkowych pracowników) oraz zasoby (mniej wody i prądu).
Utrzymanie porządku w kuchni lokalu gastronomicznego to nie lada wyzwanie. Szczególnie jeśli zatrudniamy dużo osób do jej obsługi, a naszą restaurację odwiedza wielu gości. Pamiętajmy jednak, że zachowanie porządku, to konieczność i spełnianie najwyższych standardów, powinno być naszym obowiązkiem. Pomóc nam w tym mogą odpowiednie sprzęty, takie jak na przykład zmywarki gastronomiczne.