stek

Najlepsze steki – czyli jakie?

Przygotowywanie i smażenie steków to wręcz osobna kulinarna kultura. Czym jednak charakteryzują się najlepsze steki?

​Wybór mięsa na steki – czym się kierować?

Steki to nie tylko sam kawałek mięsa, który jest odpowiednio przygotowywany i przyprawiany – to często tak naprawdę cała kultura wybierania, smażenia na odpowiedni stopień, kosztowania mięsa i delektowania się smakiem. Wiele osób podchodzi do steków naprawdę poważnie, na przykład bardzo uważnie wybierając mięso na stek. Jeżeli jednak chodzi o laików, w tym całym świecie mogą być oni zagubieni. Jak więc wybrać mięso na stek?

Jeżeli tylko mamy taką okazję, mięsa na stek powinniśmy szukać w wyspecjalizowanych sklepach mięsnych, gdyż mięso stekowe w supermarketach często może być po prostu nie najlepszej jakości. U rzeźnika zaś istnieje możliwość wybrania dokładnego kawałka mięsa, a także kupienia stek wraz z kością, dzięki czemu będzie można samodzielnie przygotować mięso do smażenia. Najczęściej poleca się wybór polędwicy, rostbefu bądź antrykotu.

​Steki – poziomy wysmażenia mają znaczenie

Każda osoba lubująca się w stekach ma inne preferencje dotyczące jego wysmażenia. Możemy wyróżnić sześć stopni wysmażenia steka. Blue to mięso obsmażone przez kilkadziesiąt sekund z każdej ze stron, lecz nadal surowe w środku. Rare oznacza stek słabo wysmażony i krwisty. Medium rare to stek średnio krwisty – ten poziom jest wybierany dość często, a po naciśnięciu steka, powinien z niego wypłynąć czerwonawy sok. Medium to neutralne wysmażenie, które wybierane jest przez najwięcej osób. Medium well to stek dobrze wysmażony, który jest twardawy, lecz nadal zachowujący elastyczność. Well done to zaś mocne wysmażenie – białko jest całkowicie ścięte, a mięso ma brunatny kolor.

​Gdzie szukać restauracji, w których znajdziemy najlepsze steki?

Poszukując dobrej restauracji podającej steki w Tychach, warto jest sięgnąć do Internetu. To w nim będziemy mogli znaleźć takie miejsca wraz z ich dokładną lokalizacją, sprawdzić godziny otwarcia, opinie oraz cennik.